Som læge med dyb indsigt i adfærd, vaner og mentale reaktionsmønstre, vil jeg dele nogle råd til, hvordan man bedst håndterer fejl under en kamp.

Fejl er jo sjældent planlagte, og det betyder, at bevidst viljestyrke eller beslutningskraft alene ikke kan mindske dem, især i tætte kampe, når der er nerver på. Formålet med strategisk fejlhåndtering er, at man ikke “drukner i følelserne”, men hele tiden kan prøve at holde hovedet koldt uanset hvad, der sker i løbet af en kamp.

🛠️ Strategi til at håndtere fejl

I stedet for at reagere med vrede, når du laver en fejl, forestil dig, at du sidder i kassen i Netto og skal “bippe fejlen” igennem kassen. Det er også det, som i psykologien kaldes “mental stempling” eller “labelling” og er en proces, som max bør tage få sekunder.

Sådan gør du – Så snart fejlen opstår, så tager du en dyb indånding og giver fejlen et af følgende stempler:

1) 🏋️‍♂️ “Teknik-fejl“? Var din teknik ikke god nok?
2) 📍 “Placeringsfejl“? Stod du forkert eller bevægede dig ikke hurtigt nok?
3) 🤾‍♀️ “Reaktionsfejl“? Var det en reflex handling?
4) 😴 “Træthedsfejl“? Var du for træt til at handle korrekt?
5) 👏 “God modstander“-fejl? Var modstanderen simpelthen bedre?
6) ❓”Andre årsager”-fejl? Afhængig af dit niveau er det klart, at der kan være strategi-fejl, forkert shot-selection og alt mulig andet.
7) 👥 “Er du i tvivl, hvorfor du fejlede?” Spørg din makker. Hvis du har en god makker, kan vedkommende også se udover fejlen og sammen med dig hjælpe dig tilbage på sporet igen, især hvis fejlen mere er et mønster, du skal arbejde med udenfor kampen.

Labelling-metoden bruges også af FBI under gidselstagninger, da det kræver rationel tænkning at sætte ord på følelser og ønsker, hvorved man undgår vrede og impulsiv farlig adfærd fra gidselstageren.

Ved på en padelbane at “markere” dine fejl mentalt, kan du derved hurtigere komme videre, undgå hovedløse dominoeffekter, minimere mentale nedsmeltninger og reducere negative følelser på banen.

👥 Sende endelig artiklen til en eller flere af dine kammerater, der har brug for at læse ovenstående med fokus på en eller flere af fejltyperne… 🥰

Om forfatteren:
Imran Rashid (f. 1977) er speciallæge i almen medicin, foredragsholder og forfatter til bøgerne Sluk, Tænd fantasien, Offline, Sunde vaner, Mærkbarhed. Han er også sundhedsfaglig direktør hos Lenus og står bag SundDigital.dk. Imran Rashid spiller også  en hel del padel i sin fritid og så kan du følge ham på Instagram.

Forrige artikelDM i padel: Lodtrækning og program til weekenden
Næste artikelDM 2024: Danmarks bedste padelspillere er nu fundet
Gæsteskribent
Padelbladet.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra padelverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.