Med lige dele passion og penge er et af Danmarks mest moderne padelcentre netop nu under opførelse i udkanten af Vejle. Et center der vil sætte nye standarder for brugeroplevelsen af den i forvejen populære sport.
De gigantiske lagerbygninger ved Uldum lidt nord for Vejle signalerer noget ekstraordinært midt i det ellers flade landskab med landbrugsjord så langt øjet rækker. Første gang jeg kom kørende forbi, standsede jeg og betragtede det ganske usædvanlige syn langt ude i horisonten.
Bygningerne tilhører JYSK og er et stort centrallager. JYSK der blev bygget ud af ingenting af en visionær forretningsmand, Lars Larsen, der startede med en butik i Aarhus og i dag, mange år senere, er et af de største danske brands internationalt med tusindvis af butikker verden over.
I dag kører jeg blot forbi Uldum, kursen er sat lidt længere sydpå, forbi Transportcentret i Vejle, der for mange er et bekendtskab fra familieferien, derfra lidt på afveje via et industrikvarter til min slutdestination. Da jeg kan se den røde prik på min GPS, sker der pludselig noget. En enorm klods i horisonten.
Kort efter ser jeg et skilt der viser, at VB (Vejle Boldklub) er ved at opføre en ny bygning. Jeg tænker helt naturligt, at det må være den traditionsrige fodboldklub, der har fostret legender som Allan Simonsen og Thomas Gravesen, der står bag det gigantiske byggeri.
Derfor kører jeg forbi byggepladsen, men havner lidt længere nede af vejen ved en anden byggeplads. Et identisk skilt viser, at her bygger Vejle Boldklub. Et byggeri der mest minder om en tilbygning. Jeg må tilbage. Kan det virkelig passe, at den gigantiske bygning, jeg netop har passeret, er Vejles nye padelcenter?
“Det er som alt andet ved det her projekt, ekstremt gennemtænkt og detaljeorienteret.”
Svaret er et rungende ja. Jeg har kun lige parkeret bilen på den endnu ufærdige parkeringsplads før Tore Skjold parkerer på nabopladsen. Vi har ikke set hinanden i mange år, men har en fælles fortid i tennissporten. Tore har lovet at vise mig rundt i den nye hal, hvor der denne fredag i april, som så mange andre dage, bliver arbejdet intenst og minutiøst med alle detaljer. Tore Skjold er ansat til specifikt at sikre træning, events og et højt aktivitetsniveau i det nye padelcenter.
Tore viser mig vej via noget, der i udgangspunktet ikke ligner et stort indgangsparti, der matcher den enorme bygning.
Det er som alt andet ved det her projekt, ekstremt gennemtænkt og detaljeorienteret. Tanken er, at du skal gå ind igennem den her relativ smalle indgang, og for enden af indgangspartiet skal selve padelhallen så ”åbne” sig op og du skal få fornemmelsen af at træde ind i et helt særligt rum, fortæller Tore Skjold.
Mellem håndværkere og halvfærdige detaljer går en højtråbende og gestikulerende mand rundt. I grunden er der ikke den store forskel på Thomas Gravesens attitude, eller hårpragt, fra dengang han gestikulerede og udstak ordrer på diverse store fodboldadresser rundt om i Europa og til nu.
Denne fredag har Thomas Gravesen så mange små ting han gennemgår med håndværkere, at han kun har tid til at give et håndtryk og fortælle os, hvilke områder vi ikke må betræde. Det er dog tydeligt, når man ser de små ting der debatteres, hvordan Tore Skjolds åbningsreplik om et helstøbt og gennemtænkt padelcenter på ingen måde er ord, der er grebet ud af den blå luft.
Visualisering af Vejle Padelcenter lavet af Dansk Halbyggeri.
Den bedste af alle verdener
Centret i Vejle står Thomas Gravesen og en kompagnon bag. De to leverer kapitalen, men de leverer samtidig noget der, ifølge Tore Skjold, er endnu vigtigere.
”De to folk bag, Thomas og Kenneth, er begge store padelentutiaster. Men de er også nørder, der via mange oplevelser og erfaringer har fået kvalificeret, hvad det perfekte padelcenter skal kunne og have af forhold. Der er tænkt over loftshøjde, belysning, ventilation og områder omkring banerne. Jeg kunne blive ved med at nævne detaljer, for intet er tilfældigt,” fortæller Tore Skjold.
At have en kompromisløs tilgang til kvaliteten koster omvendt på kapaciteten.
”Det har kostet på, hvor mange baner der er. Vi har 12 baner, men havde man komprimeret det hele kunne der være flere. I stedet har man valgt at prioritere fællesarealer, hvor der er plads til hygge, aktiviteter, fysisk træning og padelbaner på højeste sportslige niveau, fortæller Tore Skjold.
Eksempelvis er en nedsænket Center Court et naturligt samlingspunkt placeret umiddelbart foran indgangspartiet, tæt på centres shop og med flere hundrede permanente siddepladser. At der på den måde er tænkt andet og mere end ”bare” padel ind i centret fra starten er en klar prioritering.
”Det er med en klar tanke om, at vi gerne vil favne så bredt som overhovedet muligt. Vi skal både kunne favne dem der spiller for sjov, men også sportens bedste. På den måde har vi som ambition at være et forgangscenter der viser, at det er muligt at samle alle typer af padelspillere i et center,” fortæller Tore Skjold.
Meget mere end bare banetimer
Padelsporten har de senere år oplevet en rivende udvikling. Det har medført at antallet af baner er eksploderet, men efterspørgslen er fortsat høj. Det kapitaliserer mange pay-and-play centre fortsat godt på. Selvom det nye center i Vejle i udgangspunktet også er pay-and-play, så ligger der mange flere tanker bag projektet. Tanker der i høj grad skal være med til at fremtidssikre centret.
”Mit job som ansvarlig for aktiviteter over alt fra juniortræning til sociale arrangementer er ret unik. Ofte har du både det ansvar, samtidig med, at du driver centret. At dømme efter den interesse der er for projektet, så tror jeg sagtens vi kunne køre med høj banebelægning helt uden aktiviteter. Men det er slet ikke det vi vil, hverken nu eller på lang sigt. Vi vil skabe et bæredygtigt center, hvor der er tilbud til alle kategorier af padelspillere. Det vil uden tvivl betyde, at vi fra tid til anden skal bruge baner til aktiviteter, som vi kunne have lejet ud med større profit. Det ser vi som en investering i at padelspillere i alle kategorier ser vores center som interessant og attraktivt,” fortæller Tore Skjold.
Tore Skjold har stor erfaring og indsigt i andre centre landet over og mærker en klar tendens. Stille men sikkert bliver elementer fra den klassiske idrætsforening implementeret i padelcentre. Det i takt med at kapaciteten vokser og det ikke alle steder i landet kan lade sig gøre ”bare” at være pay-and-play. Tore Skjold med stor erfaring fra tennissporten, Thomas Gravesen som fodboldmand kender begge foreningsverdenen og fordele og ulemper ved denne. Erfaringer der har spillet en nøglerolle i etableringen af konceptet for det nye center.
Overeksplosiv vækst i Sverige er skræmmebilledet
I Sverige oplevede man under Corona en eksplosiv vækst i antallet af baner, da padel, i modsætning til mange andre idrætsgrene, ikke var lukket ned. Det betød, at udøvere fra nedlukkede sportsgrene kastede sig over padel. I tiden efter Corona er antallet af padelspillere igen faldet til et andet niveau. Det har betydet at centre har måtte lukke, da udbud og efterspørgsel ikke længere hang sammen. Her har de centre med et højt aktivitetsniveau, de centre med tilbud udover blot baner, haft størst held med at klare sig igennem krisen med vigende interesse for padel.
Hvornår padelbølgen topper i Danmark er svært at spå om. For Tore Skjold og folkene bag det nye center i Vejle, er det vigtigt at være på forkant med udviklingen. At det ikke bliver dem, der må dreje nøglen om når antallet af padelspillere i Danmark på et tidspunkt falder eller stagnerer. Det sikrer man blandt andet ved at tænke strategisk og langsigtet og ikke udelukkende på at skabe et rentabelt center fra første dag.
Enorm interesse
På turen rundt i den imponerende arena viser Tore Skjold, hvordan man ved hjælp af Troldtekt på de gigantiske sider af hallen har skabt den optimale akustik. I løbet af de kommende måneder kan disse store områder meget vel være plastet til med sponsorlogoer. For interessen for at være en del af det nye projekt har været enorm, også uden at Gravesen og co. har lavet decideret reklame for det.
Over det der i fremtiden bliver butik i gulvplan i centeret, er en lounge under opførelse. Vinkøleskabet er allerede ankommet og selvom sponsorkontrakter endnu ikke er lukket, så er mulighederne for at give kommende sponsorer en unik oplevelse sikret via det hyggelige loungeområde.
“Min kærlighed til sporten er så stor, at det er fedt at kunne dedikere mig helt til den, derfor er det et drømmejob.”
Tilknyttet ved en tilfældighed
Tore Skjold har de senere år været en fremtrædende person på den danske padelscene. Både som spiller, træner og underviser på diverse kurser. At han skulle være en del af et center i Vejle stod ikke nødvendigvis i kortene som bosat i København. Ved en tilfældighed blev han introduceret for Thomas Gravesen, der livligt spillede padel og ønskede at udvikle sig og blive bedre.
”Vi trænede lidt og han fortalte om tankerne med centret i Vejle. Det lød interessant og jeg sagde, at han da måtte huske på mig, når det blev mere konkret. Det gjorde han efter et par måneder, et helt konkret tilbud endda. Noget jeg ikke kunne sige nej til, da det handlede om at udvikle spillere og udvikle sporten. Min kærlighed til sporten er så stor, at det er fedt at kunne dedikere mig helt til den, derfor er det et drømmejob, forklarer Tore Skjold.
Familien blev flyttet fra hovedstaden og er nu i gang med et, lidt mindre, husprojekt få øjeblikke fra det gigantiske padelcenter i udkanten af Vejle. På flere fronter er det hele nyt for Tore Skjold, både privat og professionelt. At komme med fra starten på en rejse, hvor udvikling er naturlig og fokus hele tiden vil være på at forbedre og optimere kunne han dog ikke sige nej til.
Om et halvt år kigger Tennisavisen forbi centret i Vejle for at høre Tore Skjold og Thomas Gravesen om drømmene er blevet indfriet, eller det gigantiske padelcenter var for stor en mundfuld.