Padel, padel og endnu mere padel. Medlemmerne vælter ind i de danske padelklubber, hvilket Dansk Tennis Forbund som en del af ”Padel i Danmark” naturligvis er glade for. Spørgsmålet er så, om den store interesse for sporten gør at de danske tennisspillere bliver færre?

“Hold da op, det kører. Ja, og det er sjovt selvom jeg ikke aner, om jeg gør det rigtigt.”

For et par uger siden havde jeg inviteret fædrene fra min søns klasse til padel, pizza og bajere på de to nyopførte baner i den lokale idrætsforening. Allerede inden banerne stod klar, var de 250 medlemskaber revet væk. På de to tennisbaner er der fortsat god plads til nye medlemmer, kun 30 spiller tennis i klubben.

Som mangeårig tennisspiller og elsker har jeg igen og igen forsøgt at introducere venner og bekendte for den sport, jeg aldrig bliver færdig med at holde af. Om det er mine evner som træner er naturligvis en mulighed, jeg tror dog mere det er sportens kompleksitet. Farvede bolde, skumbolde etc. Er en mulighed, men folk i den voksne alder vil ofte bare gerne i gang med det samme og give bolden ”et skud”. Det bliver som oftest ved det ene forsøg.

Sådan var det ikke til padelaftenen med fædrene i første klasse. En app med adgang til americano, otte navne ind i systemet, og få minutter efter var vi i gang. Folk med stor erfaring og nybegyndere dystede løs på kryds og tværs. Reglerne tog vi sådan lidt som det kom, men der var gang i spil fra første bold og alle var tændte.

Uagtet jeg aldrig vil komme til at forlade min elskede tennissport, så må jeg tilstå at jeg forstår folkebevægelsen mod padel. En sport der er let og tilgængelig, samtidig med den er sjov og social.

Kraftig tilbagegang

Efter i en periode at opleve stigende medlemstal i landets tennisklubber gik tennisporten i Danmark i 2022 tilbage. 3000 medlemmer har på blot et enkelt år forladt landets tennisklubber. I det samme år er antallet af medlemmer i padelsporten steget med 93,8 procent. Fra 8.937 registrerede spillere i 2021, til 17.319 i 2022.

Antallet af foreningsdrevne baner fortsætter med at vokse. En stor andel af disse baner er placeret i forbindelse med eksisterende tennisklubber. Et håb har været, at nye padelspillere også ville kaste sig over tennissporten. I et år, 2022, med en eksplosiv vækst i antallet af padelspillere, har den afsmittende effekt været til at overse.

Ifølge Dansk Tennis Forbund er en af de primære forklaringer på tilbagegangen, at der i københavnsområdet er en lang række klubber der har indført medlemsstop og opererer med ventelister i klubberne. Dermed er væksten stoppet der, hvor der er allermest appetit på at blive tennismedlem, skriver Dansk Tennis Forbund i en pressemeddelelse.

Med propfyldte klubber i København må det store fald i antallet af tennismedlemmer skulle findes et andet sted end i hovedstadsområdet. Et af de områder er Jylland, der de senere år har haft svært ved at medlemsrekruttere og fastholde tennismedlemmer. Det uagtet mange klubber også her har bygget padelbaner og på den måde har sikret sig liv og aktivitet i klubben. Udfordringen opstår bare, når klubben oplever medlemsnedgang på tennis, der fortsat er en stor del af klubben i forhold til baner, men medlemsmæssigt stille men sikkert bliver reduceret år for år.

Det er, ifølge Dansk Tennis Forbund, cirka 25-30 procent af de danske tennisklubber, der i dag også tilbyder deres medlemmer mulighed for padel. Det tal vil i de kommende år stige, da mange foreninger har planer om etablering af padelbaner.

Positiv generel tendens

Uagtet der i 2022-tallene for første gang også er negative tendenser, så er der som helhed grund til tilfredshed hos Dansk Tennis Forbund. Samarbejdet med DGI omkring både tennis og padel giver fortsat god mening på flere fronter. Samarbejde om en række medlemsrettede tilbud giver synergi og besparelser på tværs.

Når Dansk Tennis Forbund opgør sit samlede medlemstal er padel med til at hive den positive tendens hjem. 5.264 medlemmer i plus, så antallet af tennis- og padelmedlemmer i Dansk Tennis Forbund sidste år var 99.232. Et tal tæt på den magiske sekscifrede grænse, som det er flere årtier siden Dansk Tennis Forbund sidst var forbi.

Padelsportens vækstrejse er næppe stoppet ved udgangen af 2022, så de positive tal på denne front vil uden tvivl fortsætte de kommende år. At sporten har fået fat i hele landet underbygges af, at andelen af foreningsmedlemmer i padel er størst i tre byer på tværs af landet. Holbæk, Svendborg og Silkeborg.

Interessant bliver det at følge, om tennissporten også næste år må se sig slået af ”lillebror” eller om den synergieffekt mange klubber håber på, ved kombinerede padel- og tennisklubber, vil melde sig.

Forrige artikelVejle Padelcenter: En kompromisløst padelmekka ser dagens lys i Vejle
Næste artikelVeteranlandsholdets bruttotrup
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten og padelsporten, gør Per til en af de bedste danske sportsjournalister.