Padel er den næststørste sport blandt voksne i familielandet Spanien, og sådan venter familien Enrum, at det også bliver i Danmark

I Spanien drager hele familier til padel fra morgenstunden. Madkurven er pakket, alle generationer ser forventningsfuldt frem til en dag, hvor de slår sig ned omkring padelanlægget og hygger sig med hinanden og andre familier, mens de skiftes til to og to at dyste på padelbanen.

Ikke alle er lige interesseret i spillet, men de elsker det sociale samvær, der i mange mindre byer bliver en livsform på fridage. Alle kan ikke spille fodbold, som stadig er den største sport i landet, men alle kan dyrke padel.

Hvad er padel?

Selv om antallet af padelbaner nærmer sig 40 i Danmark, Dansk Padel Forbund er stiftet, der er oprettet en landsholdstrup og spilles et pænt antal såvel nationale som internationale turneringer, er der stadig mange, der ikke ved præcis, hvad padel er. Det er trods alt ungt endnu, opfundet i 1962 af mexicaneren Enrique Corquera, der bl.a. fandt på at indhegne banerne grundigt, så boldene ikke hele tiden skulle hentes hos naboerne – eller skulle falde ned i en madkurv.

– Padel spilles på en 20×10 m stor bane med høje vægge og et net på tværs. Det spilles hyppigst som double med bats, som man endelig ikke må fornærme padeldyrkere ved at kalde for ketsjere, for der er ingen strenge i dem, så de er mere i familie med bordtennisbats, fortæller Gustav Enrum fra Enrum Sporting og fortsætter:

– I sin natur er spillet omkring 70% tennis og 30 % squash. Boldene er en slags tennisbolde med mindre kompression, så de ikke er helt så sprælske, og da væggene er i spil, og bolden må hoppe flere gange, kan duellerne blive meget, meget lange og dramatiske. Mellem dygtige spillere kan det også komme til at gå meget stærkt ind imellem.

– Man kan spille såvel uden- som indendørs, men da der helst skal være 8-9 meter højt over banen, holder mange mest af at spille udendørs.

Hvor spiller man padel?

Padel er i Danmark blevet stort set landsdækkende, og mange ser frem til, at på samme måde, som kommuner anlægger krolfbaner til ældre, vil der fremover blive skabt padelanlæg, som jo er for alle på tværs af alder, køn og fysik.

Antallet af danske baneanlæg nærmer sig 40, og familiefirmaet Enrum Sporting med faderen Kim og hans to sønner Sofus og Gustav gør, hvad de kan, for at udbrede det yderligere.

Sofus og Gustav er en del af den danske landsholdstrup, men prøver desuden at være synlige så mange steder som muligt, hvor der spilles padel. Fx torsdag og søndag i Ballerup i den selskabelige Padel for Gentlemen, der hver gang har 140 spillere, 24 ad gangen på seks baner, i aktion.

Totalløsninger

De har indgået en aftale med Dansk Padel Forbund, så de giver rabat på såvel baner som udstyr og knowhow. Man kan få en totalløsning, der starter med det første spadestik til anlægget og aldrig slutter, fordi den ikke standser med bane og udstyr, men også har tilbud om trænere og træning.

Enrum Sporting leverer materialer af de vigtigste internationale mærker, fx Bullpadel og Manzasport. Bullpadel har måske markedets bedste bats, og Manzasport bygger baner over hele verden.

Hvad koster udstyret og baner?

Padelbats er jævnt hen lidt billigere end tennisketsjere, men alt afhænger af den kvalitet, man ønsker sig.

Vil man have en rigtig Bullpadel, koster det fra 749 til 4.000 kr. Der findes bats med forskellig vægt, balance og form, og meget afhænger af, hvor dygtig eller ambitiøs man er. Det er en god ide at søge rådgivning, før man gør sit køb.

Man lejer sin padelbane på timebasis, og prisen vil normalt være 200-240 kr. pr. time, altså 50-60 kr. pr. deltager.

Udbredelsen

Man vil støde på padel med større og større hyppighed. Spillet demonstreres bl.a. på begivenheder som Odense Havnefestival, man kan løbe ind i en international turnering som EuroAmerica Padel Cup, der i juli skal spilles som en dyst mellem USA og Europa i format som golfspillernes Ryder Cup, eller man vil finde padelbaner på de hoteller og resorts, man holder ferie på.

Padel er simpelthen ved at indtage verden.

Forrige artikelPadel-tennis – en ny folkesport
Næste artikelPadelsporten har kurs mod stjernerne – foreningerne risikerer at blive hægtet af
Padelbladet.dk
Padelbladet.dk er Danmarks største digitale padelunivers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra padelverdenen – både fra Danmark og internationalt.