Et liv, der har handlet om tennis, er byttet ud med padel på fuld tid. Tennisketcheren er lagt på hylden og tilværelsen er nu viet til padelsporten. Udover at høre til blandt de bedste padelspillere i Danmark, er Tore Deleuran-Skjold også fuldt engageret i uddannelsen af danske padeltrænere.

Siden sin introduktion til sporten, har han været en fast del af den danske padelelite. Han har vundet danmarksmesterskaber, deltaget i Europamesterskaberne(EM) og spillet mod nogle af verdens bedste padelspillere.

Til daglig arbejder han med at udvikle kendskabet til padel via DGI, og snart kan han skrive sportschef på CV’et, når han tiltræder i en ny rolle hos Vejle Padel Center. Det er ingen overdrivelse, at padel fylder en stor del af tilværelsen hos, den nu tidligere topspiller i tennis, Tore Deleuran-Skjold.

”Learning by doing”

Med et ydmygt smil rækker han armene i vejret og omfavner sin makker. Tore Deleuran-Skjold har netop vundet eliteturneringen DPF Padel Series #2. Det er ikke første gang, at den 37-årige rutinerede landsholdspiller vinder en padelturnering. Allerede tilbage i 2018, kunne han kalde sig danmarksmester i både herrer – og mixrækken, og siden har han kunne løfte flere trofæer på den nationale padel scene.

Introduktionen til det 10×20 meter store glasbur var nærmest uundgåelig, da Tore i 2015 rejste til Malaga i Spanien i forbindelse med et jobtilbud. Elitetennis var sat på standby, så der var plads til en ny hobby.

 Da jeg boede i Spanien, blev jeg igennem en tennisven hurtigt introduceret til Padel. Jeg kunne mærke fra stort set første gang jeg spillede, at det her var sjovt, griner Tore
Det tekniske og taktiske element i padel var tiltrækkende for Tore, der også har en fortid som tennistræner. Men selvom den spanske solkyst bugner med padelaktiviteter, forblev sporten mest en social aktivitet i Spanien. Samtidig begyndte den generelle interesse for padel hjemme i Danmark for alvor at spire. En udvikling, der skulle vende op og ned på Tores tilværelse.

– Det var primært ”learning by doing” i Spanien. Jeg modtog nærmest ingen træning. Det er faktisk lidt ironisk, at jeg først rigtigt begyndte at udvikle mit padelspil og min padelforståelse, da jeg vendte hjem til Danmark i 2019, fortæller han.
Efter hjemkomsten til Danmark etablerede Tore sig som certificeret padeltræner. Bestræbelsen efter at udvikle sig, var nu todelt i spiller- og trænergerningen. Og Tore søgte aktivt inspiration til begge dele i etablerede padelnationer som Sverige og Spanien. Padel var ikke længere en hobby, men krævede en mere koordineret indsats, hvis han skulle forbedre sig.

– Kravene til at være blandt de bedste steg markant. Tidligere skulle jeg blot spille. Nu skal jeg træne struktureret, udvikle mig, samt have styr på min fysik for at være med i toppen, fortæller Tore.

Spillemæssigt oplevede han stor fremgang personligt samt med landsholdet, hvilket kulminerede i en flot 9. plads ved EM i Marbella i 2021 for hold. Samtidig oplevede han på trænersiden, hvordan efterspørgslen efter træning eksploderede, hvilket skabte en unik mulighed for Tore til at dele ud af sin viden. Men ikke kun til spillerne. Tore ville uddanne trænere. ”Learning by doing” skulle være fortid i dansk padel.

Padel på flere niveauer

Når Tore iagttog undervisningen rundt om på padelbanerne følte han, at der manglede uddannelse i de padeltekniske elementer. Det førte i 2020 til en deltidsstilling i samarbejdet mellem DGI og DTF, “Padel i Danmark” (PiD). Tore fik her muligheden for at arbejde i dybden med sin idé om padeltræneruddannelse og etablerede kurserne Padeltræner 1, 2 og 3. Træneruddannelserne var – og er stadig – tiltænkt som støtte til opbyggelse af lokale træningsaktiviteter i foreningerne og centrene.

Mit mål var at udbrede en fundamental viden hos trænerne, så de via den base kunne lære spillerne de basale teknikker. Som ny spiller er det vigtigt, at man får den rigtige vejledning, forklarer Tore

Padelkurserne har været en succes og Tore gætter på, at der allerede har været over 200 kursister igennem de tre første kurser.
Udover den almene uddannelse af trænere, brænder Tore også for ungdommen. En målgruppe, han ikke mener har modtaget den opmærksomhed, som den fortjener. Det håber han dog snart at kunne ændre, når han tiltræder i en ny rolle som sportchef i Vejle

Blå Bog

Navn: Tore Deleuran-Skjold
Født: 26.03.1985
Tidligere Dansk Mester i herrer double i tennis
Nuværende placering på den danske padelrangliste: 7
Dansk mester I padel i 2018 (Herrer og Mix) og I 2019 (Mix)
Deltaget i EM i Padel i 2019 og 2021
Fast del af padellandsholdet siden 2018
Certificeret padeltræner ved det Internationale Padel Forbund
Udvikler af ”Padel I Danmark”s padeltrænerkurser 1, 2, 3 og 4

 

Padel Center i slutningen af 2022

Vi har en ambition om at gøre ungdomstræning mere tilgængeligt. Jeg tror, og håber på, at vi kan være et godt eksempel på, hvordan et bæredygtigt ungdomsprogram kan implementeres, forklarer Tore.

Han vil dog stadig have et ben placeret i PiD, da arbejdet med udviklingen af flere padeltrænerkurser fortsætter. På spillerfronten er ambitionerne ligeledes høje. Den nuværende 7. plads på den danske rangliste ser han gerne forbedret inden slutningen af 2022. Med allerede 2 turneringsejre i år er han godt på vej.

– Mit eget mål på længere sigt er at blive nummer 1 i Danmark. Jeg prøver at nå så meget jeg kan allerede i år. Derudover forventer jeg at have Padeltræner 4 kurset klar til sommer, fortæller Tore

Den sport, der startede for sjov i det  Sydspanske, er for Tore blevet en fuldtidsbeskæftigelse, han nu formår at balancerer på flere niveauer. Og interesserer man sig for elite, træneruddannelse eller ungdomsudvikling, bliver det svært ikke at støde på Tore i fremtiden. Hvem ved, måske kan han give dig et fif eller to.

 

Forrige artikelPadelbladet – Maj 2022
Næste artikelSpanien – drivkraften bag padelsportens udvikling