Mens tennissporten har været nedadgående i flere årtier i træk, er der stor vækst i den, for mange ukendte sportsgren, padel.

Af Morten Fisker

Padel en af de mest populære sportsgrene i Argentina, og i Spanien er sportsgrenen efter sigende den næststørste efter fodbold, målt på antallet af udøvere. I dag spiller mere end 5 millioner spaniere padel, mens 1,3 millioner spiller tennis.

“I Sverige har man i de seneste år mærket en markant fremgang. Alene i 2016 steg antaller af baner fra 90 til mere end 200 baner og er allerede nu oppe på 400 baner. Det smitter naturligvis af på Danmark, der også er ved at få øjnene op for den nye folkesport”, siger Morten Fisker fra Tiebreak International som etablerer Padel-baner.

Padeltennis styrker foreningen

Padel er stadig forholdsvist nyt i Danmark, og selvom der er stor vækst, er der kun cirka 30 padelbaner på landsplan. Det er ofte eksisterende tennisklubber, der bygger til eller bygger om, så der også kan spilles padel. Det skaber en god synergi i klubberne i form af flere tilbud, flere medlemmer, mere gang i de små caféer og i foreningslivet generelt”, fortæller Morten Fisker.

Normalt spilles padel på en doublebane, men der kan også laves singlebaner, mobile baner samt indendørs- og udendørsbaner. I padeltennis holdes spillet i gang i længere tid, fordi der en lavere boldhastighed, og væggene tages også i brug.

“Vi er i en proces, hvor der er masser af efterspørgsel for at få lov at spille, men for få baner. Årsagen til den store succes med padelspillet er blandt andet, at det appellerer til folk i alle aldre, og det er nemt at komme i gang med, selv for en nybegynder”, siger Morten Fisker.

Kontakt for info om etablering af Padelbaner: www.padeltotal.dk

Padel – kort fortalt

– Padel beskrives som en kombination mellem squash og tennis.
– Hvor tennis handler mere om præcision og fart, handler padel mere om udholdenhed.
– Padel spilles desuden med vægge rundt om banen, der fungerer som bander.

Dansk Padel Forbund (under Dansk Tennis Forbund), har lavet en liste over klubber, der ville være i stand til at etablere baner på eksisterende anlæg. Så med andre ord, er det en klar prioritet og noget der bliver bakket op om.

”Når vi etablerer baner, er der tale om forskellige typer, man som klub kan vælge at give sig i kast med, hvis muligheden er der. Priserne vil selvfølgelig være forskellige, afhængig af, om der skal tilbygges eller udbygges, men faktum er, at det er ret overskueligt for mange klubber, rent logistisk og kvadratmetermæssigt. Normalt spilles padel på en doublebane, men vi kan blandt andet også lave singlebaner, mobile baner og både indendørs- og udendørsbaner”, siger Morten Fisker

Sådan spilles padel – kort fortalt

Padel beskrives også som en kombination mellem squash og tennis.
Trods forskelle på de to idrætsgrene, er lighederne mange. Begge er ketchersport og bolden i padel minder om en tennisbold, blot med lidt lavere tryk, så farten nedsættes.

Pointsystemet er også det samme, og meget af den grundlæggende teknik fra tennis kan overføres til padel.

Padel spilles på en bane, der er 20 x 10 meter. Med et net i midten og vægge rundt om banen, der må bruges som bander.

Hvor tennis handler mere om præcision og fart, handler padel mere om tålmodighed.

Hvor et hårdt slag i tennis ofte kan afgøre en duel, giver det her modstanderne muligheden for at lade bolden passere op i banden, når den kommer retur – måske i en meget bedre position.

Derudover spilles der i padel med underhåndsserv.

Forskelle på tennis og padel

Den største forskel på tennis og padel er ketcheren. Eller battet. I padel spiller du med et bat. Det har en hård overflade og ingen strenge. Der er tre typer af bat:

Cirkel-formet
Det oplagte valg til begyndere og motionister. Bat med rund form har ofte balancen i midten af battet eller tættere på grebet. ”The sweet spot” er ganske stort og ligger i midten af battet. Du får mere kontrol med denne type bat og lidt mindre fart. Klart at foretrække, hvis du er begynder eller motionist.

Dråbe-formet
Passer til motionister, let øvede og øvede spillere. Sweet spot er lidt højere oppe på battet. Egenskaberne er en blanding af cirkel-formet og diamant-formet.

Diamant-formet
De passer bedst til øvede spillere. De har ofte et højere balancepunkt. Sweet spot er mindre og ligger højere oppe. De giver mere fart, men også mindre kontrol. Derfor er de også svære at håndtere for begyndere.

Junior
Der findes også juniorbat. De er både kortere og lettere, og de kan derfor varmt anbefales til børn. Der findes faktisk to størrelser. En størrelse anbefalet til børn fra 3-7 år, og en størrelse anbefalet til børn fra 8-12 år. Alt afhængig af, hvornår de kan håndtere voksen-størrelse.

Bolde
Boldene ligner tennisbolde. Størrelse og vægt er det samme som tennis. Men der er ca. 10 procent lavere tryk i en padel-bold.

Sko
Det er naturligvis også vigtigt at have ordentlige sko på. Der findes padelsko, men tennissko kan også sagtens bruges.

Kilde: DPF

Artiklen er tidligere bragt på Tennisavisen.dk

Forrige artikelPadel er på vej frem og nu en integreret del af tennissporten
Næste artikelPadelkulturen indtager Danmark
Gæsteskribent
Padelbladet.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra padelverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.