Sveriges padelboom ramte tidligere end i Danmark. Derfor er det interessant at se, hvordan sporten i Sverige de senere år har ændret karakter mod mere forening og mindre forretning.

Padel som et modefænomen i de større byer for de rige, der er ligeglade med skyhøje timepriser. For et par år siden var det den kasse padel blev sat i af mange i Danmark.

Udviklingen har i flere år nu kun gået en vej, hvilket har udbredt sporten til at være langt mere end en overklassesport i hovedstadsområdet. I en anden artikel kan du læse Kristoffer Jørgensen fra Dansk Padel Forbund fortælle, at omkring 250.000-300.000 danskere i dag spiller padel. De fleste i pay-and-play koncepter rundt omkring i de kommercielle centre der, selvom sporten i dag er bredt ud til hele landet, fortsat tegner sig for langt de fleste padelbaner herhjemme.

Sådan var situationen også i et af de største padellande på det europæiske kontinent, Sverige. Med stort tryk på var. For de senere år har udviklingen forandret sig og de udelukkende positive tendenser er blevet erstattet af lukkede centre og vigende medlemstal.

En af de helt store årsager til, at padel i Sverige aktuelt oplever udfordringer i forhold til centre der lukker er, ifølge formand i Dansk Padel Forbund, Frederik Bentler, tilgangen under Corona-pandemien.

Formand for Dansk Padel Forbund Frederik Bentler.

Under nedlukningen skød kapitalfonde store summer efter etableringen af nye padelcentre. Det gik så stærkt at både pris og placering var helt forkerte. Økonomien var baseret på den høje belægningsprocent man så under COVID-19, hvor padel som noget af det eneste sport, var tilladt at dyrke i Sverige. Nu er folk tilbage på arbejde og er begyndt at rejse igen, så nu bliver der ikke spillet helt så meget padel mere, og derfor bliver banerne pillet ned. Der var over 4.000 baner i Sverige. Nu er der 3.500 tilbage,” forklarer Frederik Bentler til Jyllands-Posten.

En undersøgelse forskere på SDU har lavet viser, at det i Danmark primært er mænd der dyrker padel. Dermed følger kønsmønsteret sportsgrene som tennis og squash, dog har padel bedre fat i den yngre målgruppe, mens tennis har bedst fat i den ældre målgruppe.

Forandret mønster

Den store og risikovillige kapital i svensk padel, har vi også set i Danmark. I seneste nummer af PADELBLADET kunne du læse om det storstilede projekt i Vejle med den tidligere fodboldspiller Thomas Gravesen bag. Men også kæder som PadelPadel og MatchPadel har et solidt greb om kapitalen hos risikovillige erhvervsfolk.

I Sverige gav det sig udslag i, at langt størstedelen af banerne i opstarten var kommercielle. Det var en mere langsommelig ting for foreninger at få etableret de populære baner, hvilket er præcis samme mønster som vi har oplevet i Danmark. Hvis man spørger den erfarne svenske padelpioner, Andreas Erhnvall, så er lukningen af svenske baner først lige begyndt.

Vi gik fra 1600 baner i år 2020 til 3500 i 2021 ifølge tal fra Svensk Padel. Når udbud løftes med 118 procent, men efterspørgslen kun stiger 25 procent, så siger det sig selv, det må gå galt. Vi så et mindre antal konkurser i 2022, hvilket jeg tror er starten på en mere omfattende halvdød. Cirka 500 baner er forsvundet, men jeg tror vi skal have lukket 2000 baner før forretningen bliver fornuftig for sporten,” lyder det fra Andreas Ehrnvall i Aftonbladet.

Andreas Ehrnwall er en erfaren svensk padelpioner.

Andreas Erhnvall kigger mod udlandet for at finde inspiration til at drive sin egen padelvirksomhed videre. Både det han ser i andre lande og hans baggrund fra foreningsverdenen bekræfter ham i en ting.

Vi har kæmpet for at gøre denne sport til en idræt, ikke en forretningsmodel. I mit center har vi kompetente trænere og mere end 150 ungdomsspillere. Det er et solidt fundament, hvilket gør mig tryg. Jeg håber vi i fremtiden kan se mere foreningsliv og kommunalt engagement i padelsporten, nu hvor de folk der bare ville tjene hurtige penge, efterhånden forlader padelbanerne“, fortæller Andreas Erhnvall.

Tidligere på PADELBLADET.dk lagde vi vejen forbi det nye Vejle Padel Center. Et center bygget på kapital af risikovillige investorer med en stor passion for sporten. Selvom de ser det som en forretning, så har de også et skarpt øje på, hvordan padel har udviklet sig i Sverige. Ansættelsen af den erfarne Tore Skjold er et godt billede på, hvordan man har fokus på fremtiden.

Lige nu kunne vi uden tvivl sagtens leje alle baner ud og tjene gode penge på det. Kigger man lidt længere frem og spejder samtidig mod Sverige, så ved vi, at det kun er de centre der kan andet end at leje baner ud, der overlever. Derfor prioriterer vi i Vejle Padel Center fra starten et højt aktivitetsniveau. Vi er ikke en decideret forening, men du vil finde mange aktiviteter i vores center, der minder om det en forening kan tilbyde. Det tror vi på er fremtiden, når vi når mætningspunktet af baner i Danmark“, forklarer Tore Skjold.

Tore-Deleuran-Skjold
Forrige artikelPadelshoppen.com: Dyk ned i padeluniverset med padelspillernes fortrukne udstyrsforhandler
Næste artikelPadeltræner: Gratis tilbud kan hjælpe trænere med børn med særlige behov
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten og padelsporten, gør Per til en af de bedste danske sportsjournalister.