Det er ikke kun i Danmark padelsporten i disse år oplever en enorm vækst. Det sker i mange lande verden over. En udvikling der naturligt har sat spørgsmålstegn ved, om OL er næste skridt for at sporten kan udvikle sig yderligere.

OL er for mange mennesker sportens største begivenhed. Et sted hvor verdens ypperste atleter dyster i en række discipliner. Mange idrætsgrene tager vi næsten for givet er en del af programmet ved OL, men ret beset er det vel kun atletik, der er en del af OL´s oprindelige program.

Store etablerede sportsgrene som tennis og golf har ej heller været fast inventar på alle udgaver af de Olympiske Lege. Mens tennis kom officielt på programmet i denne omgang i 1992, så skulle vi helt frem til OL i Brasilien i 2016, før golf vendte tilbage til det olympiske program efter en pause på 106 år.

Selvom OL i høj grad er et gigantisk kommercielt produkt, så er der også politik og meget andet involveret, når det skal besluttes, hvilke idrætsgrene der udvælges til de olympiske lege. I de seneste mange år har der været en tydelig tendens til, at arrangørerne bag OL, IOC, har haft et skarpt øje til at gøre udtrykket ved de Olympiske Lege mere ungdommeligt. Simpelthen for at modernisere og følge med tiden og sikre, at begivenheden også i fremtiden er interessant og i øjenhøjde med samfundets trends og tendenser.

Et meget godt billede på den tendens er de fire sportsgrene, der er tilføjelserne til det OL, der næste år skal afvikles i Frankrigs hovedstad, Paris. Her skal der for første gang dystes i breakdance, surfing, sportsklatring og skateboard. Discipliner der for den brede befolkning næppe vil stå som store internationale idrætsgrene, men for arrangørerne uden tvivl vil tiltrække et nyt og yngre publikum.

Har Padel behov for OL?

Selvom væksten i padelsporten de senere år har været imponerende, så er sporten fortsat en relativ lille idræt. Når man starter fra, stort set, 0, så er det ganske naturligt at det er let at lave imponerende vækstrater i den første tid. Der er dog samtidig ingen tvivl om, at sporten i den grad er kommet for at blive i både den danske foreningskultur og rundt omkring i resten af verden. Den lette tilgængelighed og det sociale element tiltaler mange uanset baggrund.

De 4 nævnte sportsgrene, der for første gang er på programmet næste år i Paris, kan uden tvivl betegnes som nichesportsgrene. Selvom Padel endnu ikke er voldsom stor rent medlemsmæssigt, så er der her tale om de indledende træk til en folkesport. Fordi foreninger over hele landet bygger baner og det er et meget bredt udsnit af befolkningen, der dyrker sporten. Noget der er ekstremt positivt, da det giver et enormt udviklingspotentiale rent medlemsmæssigt.

Derfor kan man også spørge sig selv, er det Padel der har brug for OL, eller har OL brug for Padel. Aktuelt er det nok fortsat Padel, der kan gavne af omtale i forbindelse med OL. Men det kan, med lange udsigter til optagelse, uden tvivl ændre sig.

Skrappe kriterier

Det står nemlig allerede nu klart, at Padel hverken vil være at finde på programmet i 2024 i Paris eller 2028 i Los Angeles. Der er en række kriterier der skal opfyldes, hvis man vil have muligheden for som sport at blive optaget som Olympisk sport. De fleste af disse har padelsporten allerede opfyldt. Herunder.

  • Eget internationale forbund
  • At overholde de internationale Doping-reglementer
  • At der ikke anvendes en motor

Det sidste punkt, der er årsagen til Padel endnu ikke kan kandidere til at komme på det olympiske program, er kravet om, at det blandt mænd spilles i 75 lande på mindst 4 kontinenter, mens det hos kvinderne skal spilles i mindst 40 lande på tre kontinenter. Særligt udbredelsen i antallet af lande blandt mænd er et stykke fra at blive opfyldt af padelsporten.

Alle kriterier skal senest være opfyldt 7 år før et OL. Derfor er OL i Los Angeles altså allerede nu udelukket for den hastigt voksende sports vedkommende. Der skal altså spejdes endnu længere ud i fremtiden, før vi kan drømme om at se verdens bedste padelspillere dyste ved OL. Det kunne så til gengæld også blive et ganske eksotisk eventyr for eventuelt danske padelspillere til den tid. I 2032 afvikles OL i australske Brisbane.

Den gode vækst padel oplever i disse år er derfor afgørende for, om sporten kan blive en del af OL i 2032. Selvom det er langt ude i fremtiden, så er det allerede om to år, i 2025, at det afgøres om det er en reel mulighed, at padel kan blive optaget. Det er her, syv år før legene i Australien, at alle fire krav skal være opfyldt for at kunne komme i betragtning.

Det bliver spændende at følge, om padelsporten kan fortsætte udviklingen på tværs af grænser og kan blive kandidat til OL.

Forrige artikelEn padel turnering på Wimbledon?
Næste artikelEM: Guld til Danmark i +40-kategorien
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten og padelsporten, gør Per til en af de bedste danske sportsjournalister.