I takt med at vækstkurverne for dansk padel måske flader en anelse ud, bliver kravene omvendt skærpet til både private- og foreningsdrevne baner. For uanset om det er antallet af medlemmer eller økonomien på bundlinjen der er i fokus, så skaber en ny virkelighed nye krav. ”Grey Padel” er et blandt mange svar på de udfordringer, der inden længe vil ramme mange padelbaner rundt om i landet.

For pokker, nu var vi lige klar, og så er der ingen bane. Det kunne ellers blive en kongekamp.

To timers padel mellem 20 og 22 tirsdag aften i et af de lokale centre. Børnene er puttet, madpakkerne smurt og eneste alternativ ville være en halvdårlig håndboldkamp fra landets bedste række på skærmen. Der behøver næppe yderligere argumentation for at komme afsted. Hvis det ellers bare var muligt.

Uagtet udviklingen i antallet af padelbaner, såvel foreningsmæssigt som kommercielt, har været i en eksplosiv udvikling de senere år, så eksisterer der stadig massive flaskehalse på tværs af landet. Flaskehalse der meget godt indkapsler både udfordringer og muligheder for padelsportens videre udvikling indenfor landets grænser.

Skal du have en padelbane i det nævnte tidsrum, så er det ofte både dyrt og besværligt. Dyrt fordi udbud og efterspørgsel, i al fald i de kommercielle centre, naturligt hænger sammen. Besværligt, da der er rift om netop disse tider i centrene grundet størstedelen af udøverne af sporten herhjemme fortsat er i den erhvervsaktive alder, hvilket gør aftentimerne ekstra interessante at booke.

En af løsningerne på denne flaskehals kunne være at bygge flere baner, da det vil afhjælpe udfordringen i disse timer. Omvendt er spørgsmålet, hvornår sporten rammer et punkt, hvor centre ikke længere alene kan tjene penge på at have banekapacitet. Historierne om lukkede centre er så småt begyndt at sprede sig og tidligere har vi her i spalterne fortalt om historier fra Sverige, hvor baner i stor stil blev lukket efter en årrække med eksplosiv udvikling.

Nye muligheder i segmenterne

For cirka et år siden var Padelbladet på besøg hos Thomas Gravesen, der har åbnet et stort padelmekka i Vejle. For den tidligere fodboldspiller, der selv er en meget aktiv padelspiller, var et af de erklærede mål at skabe et sted, der på sigt kunne blive til mere end pay-and-play via en stor mængde aktiviteter. Vi har på padelbladet en aftale med Thomas Gravesen om at genbesøge ham i Vejle og høre om den første tid.

Imens hopper vi længere vestpå, nærmere bestemt til Mors, Viborg og Holstebro. Her har sportskoordinator i Vestjysk Gymnastikforening, Bettina Lydersen, fundet vej til et koncept, hvor ældre kan mødes omkring padel i et uformelt turneringsformat. Så uformelt, at det ikke har et decideret navn, men bliver kaldt ”Grey Padel” eller ”Vintage Padel”.

Vi kommer med et koncept, som vi har fuldstændigt styr på, og vi får en god pris på banerne. Spillerne kommer hjem og fortæller, at der har været konkurrencer og en rigtig levende stemning. Mange af seniorerne kommer fra et foreningsmiljø gennem andre sportsgrene, så på denne måde kan man sige, at de kommer tilbage til det, de allerede kender, fortæller Bettina Lydersen til danskpadelforbund.dk

Hun fortæller at der er planer om at brede konceptet ud til yderligere tre vestjyske byer, Lemvig, Skjern og Skive. Udviklingen er positiv. En fast base af deltagere og en ”ringe i vandet” effekt, der stille men sikkert gør, at flere dukker op. Konceptet egner sig særligt til denne målgruppe, hvor niveauet ikke er afgørende for at kunne deltage. Der spilles ikke om point som til rigtige turneringer, derimod er det sociale element i højsædet, hvilket er en stor succes, når nye relationer skal knyttes i løbet af en aktiv formiddag på padelbanerne.

Win-win for alle parter

Den store udvikling padelsporten har gennemgået i Danmark de senere år har ikke været båret af den ældre del af befolkningen. Netop derfor bør denne store samfundsgruppe blive ekstra interessant for padelsporten. Dels fordi mange er fysisk aktive i forvejen, dels fordi deres tid ofte er mere fleksibel. De behøver ikke spille i aftentimerne, men kan spille i de mindre eftertragtede timer om formiddagen, hvor flere baner oftere står tomme.

Men de ældre vil også gerne noget mere end bare en bold. Derfor er det evnen til at kunne få padel og hygge til at gå hånd i hånd, der er nøglen til succes med denne målgruppe. Det kan Bettina Lydersen skrive under på. I forbindelse med en juleturnering i Lemvig blev 52 pladser solgt på ganske få dage. Igen med et koncept, hvor ikke alt handlede om padel.

Det betyder meget for dem, og det kan vi også se på de tilbagemeldinger, som vi får. Man kan også se det på dem inde på banerne. De stråler. Man bliver helt rørt over, at man føler, at man gør så lidt, men at det betyder så meget for gruppen, forklarer Bettina Lydersen.

Hun glæder sig over at mærke, hvordan hun og andre ildsjæle er med til at forløse et potentiale i padelsporten, der uden tvivl vil kunne forløses andre steder rundt om i landet af driftige og engagerede padelcentre og foreninger.

Forrige artikelAftale mellem Dansk Tennis Forbund og Dansk Padel Forbund skal sikre fokus på sporten
Næste artikelPremier Padel 2025: Galán deler sin holdning til Golden Point eller fordel
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten og padelsporten, gør Per til en af de bedste danske sportsjournalister.